Nagy Diófa utcai társasház

Helyszín: 1072, Budapest, Nagy Diófa utca 14.

Építtető: Cordia Ingatlanbefektetési Alap

Tervezés: 2016-2017

Lépték: 8300 m2

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Egyed János, Kendi Bogáta, Németh Diána

Látványterv: LAB5

 

A Nagy Diófa utcai foghíjtelekre tervezett épület lakó- és szállás funkciók vegyítése. Olyan kortárs homlokzatot terveztünk, amely illeszkedik az eklektikus házak merev tagolásához, de a buli-negyedhez híven játékos és a környezetében értelmezhető marad.

 

...több mutatása

 

Rendeltetés leírása, a tervezési terület és a beépítés

Az ingatlan Erzsébetváros területén helyezkedik el a Nagy Diófa utca 14. szám alatt, Budapest frekventált szórakozó negyedének szomszédságában. Az tervezési területen jelenleg kültéri parkoló működik.

A tervezett épület funkciója lakóépület, társasház. Az ingatlant oldalról egy három szintes lakóépület, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának öt szintes irodaépülete határolja. A telek hátulról a Kazinczy utca 9. szám alatti új építésű hét szintes lakóépülettel határos.

A beépítés funkcionális elemzése

Az épület gyalogos megközelítése a telek északi sarkában elhelyezett nagyméretű, kétszintes belmagasságú lobbytéren keresztül történik, ahonnan az ott elhelyezett főlépcső-lift blokkból az összes lakás megközelíthető.

A pinceszinti parkolók gyalogos megközelítése külső használók számára egy második lépcsőházon keresztül történik. A főlépcsőházhoz tartozóan 2 db 1000 kg-os felvonót helyeztünk el, így az akadálymentes közlekedés az egész épületegyüttes vonatkozásában megoldott.

Az utca felé diszponibilis üzletterületek lettek elhelyezve, az utca szintjével megegyező padlóvonallal, közvetlen bejárati lehetőséggel. Az utca felé az emeleti szinten irodát alakítottunk ki. A pinceszinten lévő gépkocsi tároló megközelítése kétirányú rámpán történik. A két udvar intenzív zöldfelületként lesz kialakítva.

Az épületegyüttes 3P+F+6 emelet magasságú. Az épület belső kertje zöldtetős udvar, mely a mélygarázst fedi. A Nagy Diófa utca és az első kert felé a tömeg a szabályozásnak megfelelően 45° fokos tetővel visszahúzott. A hátsókert 15,0 méteres sávja terepszint alatt sem beépített, így teljes értékű zöldfelület kialakítható rajta.

Homlokzati és tömeg formálás

Az épület tervezésekor nagy gondot fordítottunk a homlokzati kompozícióra. Célunk az egész belvárost átszövő egységes arányrendszerbe illeszkedő épület megtervezése volt.

Az épület homlokzata az utca felé hibrid funkciót takar. Ezért egy olyan kortárs homlokzatot terveztünk, mely illeszkedik az eklektikus házak merev tagolásához, de a buli-negyedhez híven játékos és a környezetében értelmezhető marad.

Az így létrejött homlokzat ritmikusan változó ablakai (melyek a funkciót tükrözik), egy jól meghatározott függőleges és vízszintes tagolású rendszerben élnek, mely alól csak a lábazat konvencionális kompozíciója tér el, mint a látvány leghangsúlyosabb része. Annak ellenére, hogy a homlokzat játékos, a mögöttes raszter megnyugtatja a szemet, így illeszkedvén az Nagy Diófa utcaképébe.

A felhasznált homlokzati anyagok

Az utcai homlokzaton elemes ragaszott burkolatot képzeltünk el, az ablakok kiemelésére pedig szerelt, kereteket használunk. A belső udvarban világos vakolt felületek tervezünk. Az udvari homlokzaton a perforált elemek az erkélyek oldalsó burkolatát adják, az arányrendszer, és az ablakok mérete hasonló az utcai elrendezéshez.

Pinceszint

A 3 szintes pinceszinti gépkocsi tároló egy kétirányú rámpán közelíthető meg, a további szintek fél szint eltolással lettek kialakítva. A -1 pinceszinten 40, a -2 pince szinten 48, a -3. pinceszinten (mely csak fél szint) 37 db parkoló helyezhető el, tehát összesen 125 db. Ezek közül 0 db csökkentett méretű. A pinceszint külön lépcsőházon keresztül közelíthető meg a lakók és a külső használók számára. (főlépcsőház és menekülő lépcsőház). A fő lépcsőházhoz kapcsolódik kukatároló, tároló illetve gépészeti helyiség. A -1 szinten, az utca felőli traktusban helyezkedik el a trafó, a 0,4 kV-os helyiség, gyenge áram helyiség, valamint gáz-, vízfogadó helyiségek.

Földszint

A földszinten az utca felé helyezkedik el a lobbytér, és az üzlet, a garázs rámpás és gyalogos megközelítése. A kert felé lakásokat terveztünk.

Emeleti szintek

A program szerinti lakásösszetételnek megfelelően helyezkednek el a lakások. Az épület közlekedő rendszere belső közlekedő középfolyosós jellegű. A lakások többsége másfél-, kétszobás. Az ÉK homlokzaton garzonlakások találhatók, a DK telekhatár felé pedig 3 szobás lakásokat terveztünk.

A lakások a belső udvar felé erkélyeket kapnak, az utcai homlokzat felé a másfél szobás lakások loggiás elrendezésűek.

  1. emelet - 6. emelet

Az 5.-és 6. szinten a magastetős, teraszos hátrahúzások következtében a hasznos alapterület csökken. Az 5. szinten az alaprajzi kiosztás változatlan marad, a 6. szinten viszont 3 db 80 m2 fölötti lakást alakítunk ki.

Közlekedőblokkok

A fő közlekedőblokkban egy nyitott lépcsőház található, ehhez 2 nagyobb lift kapcsolódik. A garázs közlekedését szolgáló lépcsőházban egy kisebb méretű személylift található. A lakószintek zárt folyosóin a hő és füstelvezetés gépészetileg megoldott.

Lakásösszetétel, tervezett lakások

A lakásösszetétel a mellékelt táblázatokban szerepel. A lakások elhelyezése tiszta rendszerű, egymás fölött ugyanolyan lakások helyezkednek el az általános szinteken. A nagyméretű lakások a legfelső szinten helyezkednek el.

Az alaprajzok kialakításánál maximálisan figyelembe vettük a megbízó által előírt feltételeket, követelményeket. (szoba méretek, bútorozhatóság stb.)

Tetőfelülnézet

A Nagy Diófa utca, illetve a belső udvar felőli oldalon félnyeregtetős kialakítás tervezett. A szomszédos, Nagy Diófa utca 16. szám alatti ingatlan tűzfalának magasságához igazodunk, és az épületet eltartottuk a szomszédos épülettől, hogy ne legyen beárnyékolás. A szomszédos 12-es szám épülethez igazodunk a tetőformálással. A tetőszinten csak a tetőszellőzők, és a központi klíma helyezkedik el.