A Prolan Irányítástechnikai Zrt. irodaépületének felújítása, energetikai korszerűsítése

Helyszín: 2011 Budakalász, Szentendrei út 1-3.

Építtető: Prolan Ingatlanfejlesztési és Beruházási Kft.

Tervezés: 2010

Megvalósulás: 2017

Lépték: 240 m2

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Borbély Júlia, Kendi Bogáta, Németh Diána, Szegedi Zoltán

Fotók és látványok: LAB5, Batár Zsolt

 

Meglévő épület energetikai korszerűsítése és bővítése tetőráépítéssel a Prolan telephelyén.

A téglaburkolat és a magastető a helyi karakter felerősítésével, korszerű részletekkel éleszti újjá a Budakalász központjába zárványként ékelődő egykori ipari terület irodaépületét.

 

...több mutatása

 

Budakalász Lenfonógyárának köszönheti hazánk többek között a mára legendává érett Trapper farmert is. Mára a terület ipíri funkciója eltűnőben, klasszikus rozsdaövezetté alakul, raktárak, kisebb üzemek találhatóak erre. Ide helyezte székhelyét a K+F szektorban tevékenykedő Prolan Irányítástechnika, egyrészt a főváros közelsége miatt, másrészt hogy megfelelő tartalék területek álljanak rendelkezésre a folyamatos bővüléshez.

Az egykori Lenfonó igazgatói épülete és légópincéje lett a Prolan C jelű épülete, nagyon korszerűtlen és lehangoló állapotban. Hogy illeszkedjék a településképbe, és mind a terület színvonalához, mind régi-új esztétikai arculatához jobban igazodjon, a homlokzatok felújítása és hőszigetelése után teljes felületen kerámia burkolatot kapott. A meglévő szikár tömeget minimalista részletképzéssel láttuk el, mely a cég arculatát is jobban tükrözi.

A magasföldszinten található bejárat fölé hangsúlyos nagyméretű, üveg előtetőt helyeztünk, a teraszra zöldet telepítettünk. A lapostetőt középső alátámasztás és kötőgerendák nélküli acél szerkezetű magastetővel láttuk el, a belső térben a teljes belmagasságot a helyiségekhez kapcsoltuk. Az épület T alaprajza miatt kialakuló zugokat és kis felületeket a gépészet elrejtésére, és további ablakfelületek kialakításához használtuk fel. Az oromfalakat hatalmas panoráma ablakokkal nyitottuk meg, ahonnan kényelmesen a hegyekig is ellátni.

A hőszigetelésen túl is környezettudatosan jártunk el, a hűtést árnyékolókkal segítjük, a klimatizáláshoz levegő-hőszivattyús rendszert, és mennyezet hűtés-fűtést építettünk be. A többlet elektromos igényt az újonnan telepített napelemek elégítik ki.